Julegavernes historie

Skikken med at give julegaver går mange hundrede år tilbage. De folk, der arbejdede for andre, fik deres løn juleaften, og så gav man dem måske lidt ekstra, f.eks. kød eller brød. Gamle og fattige, der ikke havde arbejde nogen steder, gik fra hus til hus og bad om en julegave.

jul22

Enkelte steder fik børnene måske også lidt ekstra godt til julen, men vi skal nok et par hundrede år tilbage, før det bliver almindeligt. Det var kun ganske små ting sammenlignet med det, børn får i julegave i dag. Det kunne være et æble, en kage eller lidt nødder. I rigmandshjem var der måske stukket et pengestykke ned i æblet eller kagen. Det var ikke mange der fik legetøj i julegave, selv om det kunne ske at far snittede en lille dukke i træ eller drejede en top. Rige folk kunne naturligvis bestille en håndværker til at lave fint legetøj. Der var f.eks. allerede omkring år 1570 en tysk fyrste, der bestilte legetøj til sine tre børn i julegave. Sønnen på 12 fik 75 udskårne figurer, mens de to døtre på 10 og 5 fik et dukkekøkken og en dukkestue med alt tilbehør plus en dukke hver.

Se også vore udførlige julegave guider, hvor du kan finde inspiration til julegaver til mor og far, julegaver til tumlingen og julegaver til teenageren. Julegaveguide

God julegave shopping!