Mors Dag

Historien om Mors Dag

Mors Dag ligger i Danmark på den anden søndag i maj. Mors Dag er dagen hvor alle mødre forkæles, og børn i alle aldre har muligheden for, at takke deres mor, og vise at de sætter pris på hende. Traditionelle gaver til Mors Dag er blomster og chokolade, og den anden søndag i maj er for alle blomsterhandlere faktisk årets mest travle dag. I modsætning til Fars Dag, er er ingen børn der tør glemme Mors Dag.

Traditionen med Mors Dag kommer, som så mange andre traditioner, fra USA. Mors Dag blev opfundet af kvindevalgretsforkæmperen Julia Ward Howe i 1872. Det tog ikke lang tid for traditionen at blive indført og Mors Dag har været en officiel helligdag i USA siden 1914.

Mors Dag i Danmark

Mors Dag kom til Danmark i 1929 hvor rigsdagsbetjent Christian Svenningsen indførte en pengeindsamling til fordel for mødre, der havde mistet en søn i krigen. Han havde kæmpet i USA som soldat under 1. verdenskrig, og havde hørt om Mors Dag her. I USA havde man den tradition at bære nelliker på sit tøj, for at ære sin mor. Hvide nelliker for de levende mødre, og røde nelliker for de døde. Med tiden udvikledes denne blomster tradition, og blomsterhandlerne fik hurtigt øjnene op for mulighederne, og derved blev Mors Dag kommerciel.

I dag er der tradition for, at give blomster, chokolade eller forskelligt brugskunst til Mors Dag.

morsdag