Påske

Påskens historie

Vi fejrer påske pga. Kristi opstandelse, og det regnes for at være den vigtigste Kristne fest. Jesus stod op fra de døde på tredjedagen efter korsfæstelsen Langfredag. Skærtorsdag indtog han det sidste måltid (nadver) med sine disciple, og her blev han forrådt af Judas. Langfredag blev han korsfæstet og Søndag (påskedag) opdagede man, at han ikke lå i sin grav længere. 1. påskedag (mandag) fejres derfor som en glædens dag.

Oprindeligt var påsken en gammel israelsk fest, hvor man fejrede forårets komme. Traditionen foreskrev, at man spiste lam, og den tradition lever stadig i dag. Den kriste påske blev indført i år 325, hvor man blev endeligt enige om påskens tidspunkt.

paske

Skiftende påskedatoer

Påskedatoerne skifter fra år til år, men de ligger altid mellem 22. marts og 25. april. Den præcise dato bestemmes af månen. Påskedag er altid den første søndag efter første fuldmåne efter forårsjævndøgn. Forårsjævndøgn er den dag i foråret, hvor dag og nat er præcis lige lange, og den ligger ca. 21. marts. Det er også derfor man i gammel tid fejrede forårets komme i disse dage, da vi herefter går mod lysere og lysere tider.

På grund af de skiftende påskedatoer ligger Palmesøndag, St. Bededag og Kr. Himmelfartsdag også forskelligt fra år til år. Palmesøndag er søndagen før påskedag. Store Bededag er 4. fredag efter påskedag, og Kristi himmelfartsdag, er sjette torsdag efter skærtorsdag. Ligeledes med Pinse, som er bestemt til at falde på den 7. søndag efter påske.